Strona domowa

Chleb IG zdobywa coraz większą popularność


Po spektakularnym sukcesie na Wyspach Brytyjskich Chleb IG zdobywa coraz większe zainteresowanie konsumentów w Polsce. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta – z dwóch powodów - prozdrowotny charakter tego pieczywa oraz jego niepowtarzalny smak. O obu walorach decyduje skrupulatnie dobrany wieloziarnisty skład. Połączenie nasion dyni, siemienia lnianego oraz słonecznika wraz z pszenicą i płatkami owsianymi dało wyśmienite pieczywo o otwartej strukturze, bogate w błonnik, białko roślinne, minerały i witaminy. Skład pieczywa decyduje również o wysokości indeksu glikemicznego, który z wynikiem 54 należy zaliczyć do niskich. Każdy konsument, dbając o zdrowie poszukuje tego typu produktów, a dietetycy promujący zdrowy styl życia mogą śmiało go wkomponowywać w układane jadłospisy.


Wartość odżywcza Chleba IG

wartosc.jpg

Chleb IG to idealna propozycja dla konsumentów odżywiających się w sposób świadomy, szczególnie tych, którzy w swoim jadłospisie umieszczają produkty zgodne z dietą opartą na wiedzy o indeksie glikemicznym. Możemy do nich zaliczyć zarówno osoby cierpiące na schorzenia cywilizacyjne (otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia itp.), jak również osoby zdrowe, które po prostu chcą utrzymać dobrą formę.


Do sympatyków Chleba IG należą również ci wszyscy, którzy po prostu lubią jeść pyszny chleb. Ręcznie wyrabiany w rzemieślniczych piekarniach chleb mimo niskiej zawartości soli świetnie smakuje. To niezwykle smaczny produkt, który jednocześnie jest idealny dla osób prowadzących zdrowy styl życia - czego więcej można oczekiwać?


Badania wiodących uniwersytetów w Wielkiej Brytanii dotyczące wpływu diety opartej na niskim IG, wskazują, że żywność o niskim indeksie pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i może przyczynić się do utraty wagi.


Skrót IG oznacza Indeks Glikemiczny – jest to parametr wskazujący, jaki wpływ na zawartość cukru we krwi ma konkretny produkt spożywczy. Inaczej mówiąc jak szybko zawarte w danym produkcie spożywczym węglowodany ulegają strawieniu i wchłonięciu.


Węglowodany występują w bardzo wielu produktach spożywczych – owoce, warzywa, pieczywo, makarony, orzechy, napoje itd. Niemniej jednak parametr IG w obrębie jednego rodzaju produktu może być bardzo różny. Na przykład makaron wytworzony na bazie mąki z pełnego przemiału ma niższy indeks glikemiczny od makaronów z mąk białych. Również obróbka cieplna ma istotny wpływ na ten parametr. Przykładowo marchewka spożywana na surowo ma o wiele niższy wskaźnik IG od marchewki ugotowanej.


Z założenia pieczywo bez względu na gatunek to produkt, który jest zawsze bogaty w węglowodany. Niemniej jednak wskaźnik IG w obrębie tego asortymentu jest bardzo zróżnicowany. W przypadku pieczywa największy wpływ na wysokość IG ma przede wszystkim skład receptury. Produkty z mąk z pełnego przemiału mają niższy indeks glikemiczny od wypieków sporządzonych na bazie mąk oczyszczonych, a wzbogacenie składu pieczywa w różnego rodzaju ziarna niezwykle korzystnie wpływa na obniżenie poziomu wskaźnika IG.


Indeks glikemiczny może mieć wartość w przedziale od 1 do 100. Żywność o niskim wskaźniku IG (1 do 55) powoduje powolny, stały wzrost poziomu cukru we krwi, dzięki czemu następuje powolne uwalnianie energii, a człowiek czuje się nasycony przez dłuższy okres czasu. Produkty spożywcze, w tym także pieczywo, które charakteryzują się wskaźnikiem IG mniejszym od 55 są traktowane jako „dobre węglowodany” i polecane przez naukowców, lekarzy i dietetyków.


Niestety na rynku polskim jest bardzo mało pieczywa o niskim IG. Większość oferowanych asortymentów jest w średnim zakresie. Chleb IG jest jednym z tych niewielu, który z wynikiem zaledwie 54 należy do kategorii produktów spożywczych o niskim IG.


Podstawowym celem witryny www.chlebig.pl jest przekazanie szerszemu odbiorcy istotnych informacji o pieczywie charakteryzującym się niskim indeksem glikemicznym oraz skontaktowanie odwiedzających z piekarzami oferującymi takie pieczywo.


Skorzystaj z naszego formularza na podstronie KONTAKT, aby znaleźć piekarza w swojej okolicy oferującego Chleb IG.